Our testimonials

Frank en Ann - varkensleveranciers

C’est avec grand enthousiasme que nous produisons jour après jour une viande de porc délicieuse (et éthique)

Deze week gooien we het over een andere boeg. Ook deze mensen zijn één van de belangrijkste schakels voor gezond en (h)eerlijk varkensvlees: we stellen jullie Frank en Ann voor, zij zijn reeds 25 jaar trouwe varkensleverancier aan Westvlees. Ze wonen slechts 1,5 km van onze site in Westrozebeke.

Ann en Frank, hoe gaat alles precies in zijn werk bij jullie?

In ons bedrijf in Westrozebeke hebben we 800 moederdieren, en om de 4 weken worden 2000 biggetjes geboren. Een heus werk, maar met de nodige ervaring en personeelsleden lukt dit zeker. 

Jullie zitten al 25 jaar in het vak, wat is er ondertussen zoal veranderd?

Voornamelijk de investeringen die wij doorvoeren, dit zowel op het vlak van voeding als infrastructuur. De biggen hebben verschillende speelmaterialen in hun ruimte. Maar ook de ruimte per big is in de loop van de jaren gestegen. Zo werden extra ruimtes gebouwd in functie van de varkens. Op het vlak van voeding hebben we onlangs een investering doorgevoerd van 15.000 EUR om het water te ontsmetten. Als je weet dat een varken zijn voeding bestaat voor 2/3 water en 1/3e voeder, dan weet je dat gezond water uiterst belangrijk is. Doordat de dieren goede voeding krijgen, meer ruimte hebben en minder stress is ook het gebruik van antibiotica drastisch gedaald. Dit wordt enkel nog toegediend indien strikt noodzakelijk. De dieren worden minder ziek doordat ze meer plaats hebben en de kans op infecties draalt hierdoor drastisch. Verder zijn er ook verschillende luchtwassers geïnstalleerd zodat de lucht in de stallen continu gezuiverd wordt.

Bij ons worden verschillende controles doorgevoerd, zowel intern als extern. Ik neem aan dat dit bij jullie niet anders is?

Uiteraard worden ook wij onderworpen aan verschillende controles. Ik denk aan FAVV controles, mestbank controles, controle op controle (het zogenoemde codiplan). Verder hebben wij controles op dierenwelzijn, houdbaarheid en gebruik van medicatie, enz...

Ik zie dat jullie werken met Duroc varkens, vanwaar deze keuze? 

Wij kozen voor het duroc varken, omdat we ervan overtuigd zijn dat de consument meer en meer belang hecht aan smaak en malsheid. Met zijn intramusculair vet lukt het zelfs bij om het even welk product die malsheid te garanderen.

Dankjewel voor dit boeiende gesprek Ann en Frank!