Aller au contenu principal
Our testimonials

Maudi - Analiste de produit

Maudi maakt sinds 3 jaar deel uit van het Belgian Pork Group team. Samen met nog twee andere collega’s staan zij fulltime in voor de analyses van onze producten.

Maudi, wat doet een laborant precies?

Als eerste luik kunnen we het hebben over onze analyses op microbiologie. Jaarlijks doen we ongeveer 10.000 dergelijke analyses. Dat is een verdubbeling bij vijf jaar geleden. Deze analyses gebeuren op vers vlees, diepgevroren vlees, R&D stalen en op eindehoudbaarheid. Dankzij de continue investeringen in de nieuwste technologiën (o.m. het TEMPO toestel) ontvangen we de resultaten voor de kiemgetallen reeds na 1 dag. Voordien duurde dit 3 dagen. Bovendien wordt alles onmiddellijk gedigitaliseerd. De resultaten voor melkzuurbacteriën worden na 2 dagen verkregen en die voor gisten en schimmels na 3 dagen.

Bijkomend doen we ook aan Trichinella onderzoek. Dit betreft een parasiet die vroeger werd teruggevonden in het spierweefsel van zoogdieren, maar ondertussen is het reeds 25 jaar geleden dat dit nog gevonden werd bij varkens in de Benelux. Door de modernisering van de kweek komt dit niet meer voor. Het tropisch instituut in Antwerpen doet hier ook onderzoek naar, en ze vinden dit soms wel nog terug bij vossen, everzwijnen, ... . Het is dus belangrijk dat wij dit blijven opvolgen zodat we dit kunnen blijven garanderen.  Een derde luik gaat over de antibiotica testen. Hier detecteren we of er nog sporen aanwezig zijn in het vlees. Dit in het kader van antibioticaresistentie.

Zijn er ook externe controles?

Uiteraard. Het FAVV doet maandelijks ongeveer 30 controles op onze controle. Zo kunnen zij al dan niet onze resultaten bevestigen. Ook de ringtesten zijn externe stalen die we ontvangen en die we analyseren. Onze, maar ook de externe resultaten worden dan vergeleken met elkaar. Dit geeft een extra garantie op de nauwkerige werking van het labo.

Jaarlijks hebben we ook de Belac accreditatie. Een accreditatie is een attest uitgegeven door een derde, onafhankelijke partij, in België is dit BELAC, aan Belgian Pork Group die onze conformiteit beoordeelt. Een accreditatie wordt immers enkel verleend voor de activiteiten waarvoor Belgian Pork Group zijn competentie heeft aangetoond via een audit. Mochten we ze allemaal optellen komen we dus aan een groot aantal dagelijkse controles. Ik ben er zeker van dat we dus kunnen stellen dat onze producten voldoende en op een een correcte manier gecontroleerd worden.

Bedankt voor deze zeer interessante toelichting Maudi!